Mat og drikke

Wagyu, tomahawk og entrecôte: Dette er de ulike bifftypene

Her er den store guiden til grillmat og biff som du kan briljere med neste gang du skal på restaurant.

Engen Steakhouse i Bergen er en av byens beste restauranter for biff. Her grilles alt kjøttet på Mibrasa kullgrillovn, som gir den autentiske grillsmaken – året rundt.

Men vet du egentlig forskjellen på de ulike bifftypene?

Engen Steakhouse guider deg gjennom kjøttet som står på menyen.

Her er ti fakta om biff du bør kunne:

  • Kokk, kunstner og gründer Adam Bjerck står bak Engen steakhouse

  • Biff, rene og enkle smaker, står på menyen på Engen

  • Lokalet er perfekt både for store selskaper, eller middag med kjæresten eller familien

1. Biff – hva betyr ordet egentlig?

Er du en kjøttelsker, så er neste skritt en selvfølge – da er det bare å gå rett til bookingen her!

Hvis ikke, hva betyr egentlig ordet biff? Selve ordet stammer fra det franske ordet boeuf, oksekjøtt, av latin bos (genitiv bovis), okse. Den norske benevnelsen kommer deretter av det engelske ordet «beef», som betyr storfekjøtt. I matsammenheng er biff stykker av storfekjøtt, helst av mørbraden eller fileten.

2. Black Angus – for kvalitet, smak og saftighet

Kjøttet på Engen er fra Black Angus, som refererer til en rase av storfe som er kjent for høy kvalitet på kjøttet. Rasen oppdrettes under gode forhold, med fokus på dyrevelferd og fôring. Dette skaper den verdenskjente kvaliteten.

Kullgrillen på Engen er selve hjertet av kjøkkenet

3. Wagyu – for kjøttelskere

På Engen Steakhouse er wagyu ytrefilet på menyen under «spesialbiffer». Wagyu er en rase av storfe som stammer fra Japan, kjent for svært høy kvalitet på kjøttet. Kjøttet har ekstrem fettmarmorering, som gir en rik smak og «smøraktig» konsistens.

Oppdrettsmetoden er også helt spesiell. Wagyustorfe fôres med en sammensatt diett som inkluderer høy kvalitet på korn, silofôr og gress, i tillegg til at dyrene har god plass og opplever lite stress. Noen dyr får også massasje!

Wagyu er derfor kjent som en luksusvariant av kjøtt.

4. Entrecôte – perfekt til grillen

Entrecôte-kjøttstykket kommer fra ribbeområdet. Ordet stammer fra fransk og betyr bokstavelig talt «mellom ribbenene». Kjøttet har rik fettmarmorering, noe som gjør det saftig og smakfullt. Det er perfekt til grilling.

5. Indrefilet – mørt kjøtt

Indrefilet er den møreste delen av storfe og kommer fra de musklene som ikke brukes mye i dyrets bevegelse, derfor er kjøttet ekstra mørt. Mild smak, lite fett og perfekt for deg som foretrekker magrere kjøttretter.

Les også: Dette er Bergens beste restauranter

Saftig kjøtt og enkle sideretter er Engens spesialitet

6. Slakterbiff – for deg som vil teste noe nytt

Slakterbiff kommer vanligvis fra muskulaturen på dyrets bakpart. Kjøttet har en rikere og mer intens smak enn noen av de mørere stykkene, som indrefilet eller entrecôte, på grunn av mer bindevev og fett. Hos Engen kommer kjøttet fra Black Angus, har modnet i minst 35 dager og er kornfôret i Norge.

Gå for dette på menyen hvis du vil oppdage nye smaker!

7. Ytrefilet av hjort – delikat og smakfullt

Kjøttstykke fra ryggen av hjorten, kjent for mør tekstur og viltaktig smak. Magert og smakfullt kjøttstykke.

8. Tomahawk – biffmiddag for to

Hos Engen kan du bestille tomahawk fra gressfôret storfe fra Irland. Kjøttet er fra ribbeområdet på storfe, karakterisert ved sitt lange bein og sin rike fettmarmorering. Saftig og smakfullt.

9. Porterhouse Greater Omaha – for ekte biffelskere

Dette er kokk Adam Bjercks personlige anbefaling på menyen. Kjøttet er produsert av Greater Omaha Packing Company, en anerkjent leverandør av kvalitetskjøtt i USA. Porterhouse-biffen er et stort stykke som inkluderer både indrefilet og ytrefilet, adskilt av et karakteristisk T-formet bein. Altså får du en kombinasjon av den møre indrefileten med den smakfulle ytrefileten – perfekt for biffelskere.

Les også saken: – Denne restauranten er i verdensklasse

Biffen på Engen er av høy kvalitet og du får den autentiske grillsmaken – året rundt

10. Chateaubriand – fra rik kjøttradisjon

Storfe som er kornfôret i Argentina, landet over alle kjøttland. Biffstykke fra midten av storfeets ryggmuskel (sirloin). Chateaubriand kommer fra den tykkeste delen av indrefileten og er vanligvis tilberedt for to eller flere personer.

Velkommen til Engen Steakhouse!

(PS: Vi har også fisk og veganske retter på menyen)

Få mer inspirasjon her

Mat og drikke

Bergens mest klassiske julebord og juletallerken

Vil du ha julestemning akkkurat som hjemme i din egen stue? Men slippe forberedelser, og komme til dekket bord, klassisk juletallerken og god plass til alle du vil invitere? Da er Grand Hotel Terminus et suverent valg.

Mat og drikke

Fresco Saturday Live: Bergens råeste brunsj

Leter du etter gode restauranter i Bergen med spennende lunsjkonsepter? Da bør du ikke gå glipp av Fresco Saturday Live i Frescohallen. Dette er brunsj, livemusikk og fest – midt på lyse dagen!

Mat og drikke

Omakase by Sergey Pak er nominert til årets beste restaurant

Subjekt kårer årets beste restauranter, og Omakase by Sergey Pak er nominert til «Årets mat og drikke».

Mat og drikke

Julebord på Wesselstuen: – Her får du Bergens beste pinnekjøtt

Wesselstuen byr på julebord i nye omgivelser – med både lutefisk, pinnekjøtt og riskrem på menyen.

Mat og drikke

Julebuffet i Bergen sentrum

De Bergenske de ideelle selskapslokalene som setter den perfekte rammen for din julefeiring.