Kunsten å lage Bergens beste grillede biff og fisk

Adam Bjerck er en kunstner. Både i atelieret og på kjøkkenet. For ham er skaperfølelsen selve livet, enten han serverer byens beste grillede côte de boeuf eller når han maler nyskapende bilder.

– God mat. God kunst. Godt liv. Det tenker jeg er fint, sier Adam Bjerck (35).

Enkelt og greit.

Han er kokk, kunstner, matkasse-gründer, tidligere landslagskokk, bergenser, har jobbet i New York og hos Gastronomisk Institutt, og står bak flere restauranter i Bergen sentrum, som Flammeburger, Bjerck og Engen Steakhouse.

Men lang CV til tross, da sistnevnte restaurant åpnet dørene for få år siden, ble all verdens erfaring tatt ned til nettopp det aller enkleste. Og en flammende grill.

Fra hjemmelaget til grillmat

For Adam har det aldri vært tanker om en annen karrierevei enn mat.

– Det har alltid vært mat for meg, sier han, og forteller at han allerede som 3-åring sto på en krakk ved siden av mormoren på kjøkkenet. Hun hadde forkleet på, og på stekeplaten var det alltid enten fiskekaker eller kjøttkaker, hverdagslige og tradisjonelle middager. På kjøkkenet var det bare et lite bord ved vinduet, og når hele familien var samlet, skjedde det rundt langbordet i penstuen. Det luktet møbler som var pleiet og bevart, lett sødme fra vaskemiddel, krydder og nylaget mat. Adam husker dette godt, en følelse av trygghet og ro i alle duftene.

– Jeg fikk lov til å røre i grytene, og ha i litt salt og pepper. Jeg tror dette var med på at jeg valgte å gå matveien. Jeg har vel egentlig aldri tenkt at jeg skal bli noe annet enn kokk, det har alltid vært mat, gjentar han.

Les også: Wagyu, tomahawk og entrecôte: Dette er de ulike bifftypene

Oppvekst utenfor Bergen sentrum

Tryggheten hos mormor er beskrivende for hele oppveksten til Adam i Arna, med nærhet til fjorder, skog og fjellområder – og kun et kvarter fra Bergen sentrum.

– Jeg vokste opp i et klassisk rekkehus, med kort vei til lek og barn i samme alder rett utenfor døren. Men jeg skal likevel ikke tilbake dit når jeg blir “voksen”, sier Adam og ler:

– Jeg mener, det var en veldig fin oppvekst, og jeg vil ha akkurat det samme for mine to barn, men nærmere det urbane bylivet.

Bergen er altså byen hvor Adam føler seg hjemme. Han har restauranter og familie her, og synes byen skiller seg ut i Norge, i hele Europa, slår han fast.

– Det er en nydelig by med mye kultur i seg. Når man bor her ser man seg litt blind på det som er rundt, men jeg synes Bergen har veldig mange fine trekk og hyggelige mennesker. Litt særegne mennesker, men det mener vel alle!

Fra kokk på kjøkkenet til kunstner i garasjen

Før roen kom til Adam, i Bergen sentrum, var det som nevnt noen hektiske år, med stikkordene landslag, Adams matkasse, Feinschmecker og New York. I tillegg til dette ble det litt mye trening. Da Adam fikk en skade i armen, sa det plutselig stopp, og Adam måtte ta en pause fra kjøkkenet. Han rigget seg til i garasjen, og der ble han stående i ett år. Bare kona visste at det han drev med der, var kunst.

– Jeg måtte ha noe kreativt å holde på med, men det er noe annet å male. Det er bare deg selv ... Og så skal du vise det til andre. Men det ble bare mer og jeg holdt utstillinger, og malingen har faktisk blitt til noe.

I 2021 holdt han sin første soloutstilling på Kunsthuset Wendelboe i Bergen Sentrum. Alt ble solgt ut.

Adam snakker lavt. Ydmykt og tenkende.

– Skaperfølelsen er viktig for meg. Jeg føler matlaging og maling er mye av det samme, det at du lager noe som du fysisk kan se til slutt. Du bruker det visuelle, alle farger og setter sammen ting – det blir som på et kjøkken. Jeg tipper mange kokker er gode kunstnere.

Engen steakhouse i Bergen er stedet for deg som elsker grillmat og gode samtaler.

Biff og bål – en uslåelig kombinasjon

Det er ikke mye farger på én og samme tallerken på Engen. Du har det røde og det sorte fra de eksklusive kjøttstykkene som har vært på grillen. Og ved siden av ligger tilbehøret. Gult fra potetene, grønt fra rosenkål eller skarpt rødt fra tomatene. Det beste fra to verdener. Enkelheten fra mormors kjøkken vises på bordene, og fra CV-en føler du New York-viben i hvitt porselen og store vinduer. Et skikkelig steakhouse med Mibrasa kullgrillovn.

– For min del er opplevelsen på Engen et perfekt måltid: rent, fresht og godt. Enkelt og greit det du selv har lyst til å spise, men dette stedet har manglet i Bergen!

Her kan du bestille bord

Restauranter i Bergen sentrum

Inspirasjon

Mat og drikke

Bergens mest klassiske julebord og juletallerken

Vil du ha julestemning akkkurat som hjemme i din egen stue? Men slippe forberedelser, og komme til dekket bord, klassisk juletallerken og god plass til alle du vil invitere? Da er Grand Hotel Terminus et suverent valg.

Mat og drikke

Fresco Saturday Live: Bergens råeste brunsj

Leter du etter gode restauranter i Bergen med spennende lunsjkonsepter? Da bør du ikke gå glipp av Fresco Saturday Live i Frescohallen. Dette er brunsj, livemusikk og fest – midt på lyse dagen!

Mat og drikke

Omakase by Sergey Pak er nominert til årets beste restaurant

Subjekt kårer årets beste restauranter, og Omakase by Sergey Pak er nominert til «Årets mat og drikke».

Mat og drikke

Julebord på Wesselstuen: – Her får du Bergens beste pinnekjøtt

Wesselstuen byr på julebord i nye omgivelser – med både lutefisk, pinnekjøtt og riskrem på menyen.

Mat og drikke

Julebuffet i Bergen sentrum

De Bergenske de ideelle selskapslokalene som setter den perfekte rammen for din julefeiring.

Mat og drikke

Julebord i Bergen – nyt julematen i verdens vakreste rom

Uansett om julematen for deg er pinnekjøtt, ribbe, persetorsk eller lutefisk, her får du guiden til de beste julebordopplevelsene i Bergen.