Naturmaterialer, naturlig lys, bærekraft, frisk og kortreist mat er nøkkelord som beskriver Skostredet Hotel. Bergens nyeste hotell skal gi deg følelsen av evigvarende kvalitet.
– Jeg mener man skal bygge hotell for tiden man lever i. Og er det gjort riktig, så vil det være klassisk om 100 år. Og deretter fylles det med det fashionable mennesker, sier arkitekt og designer Eero Koivisto.
Nå er han, sammen med arkitektfirmaet Claesson Koivisto Rune, aktuell med nyåpningen av Skostredet Hotel. Skostredet er et femstjerners boutiquehotell, med spa (2025) og både Omakase og Izakaya-restaurant, midt i Bergens bar-og restaurantstrøk.
Firmaet fra Stockholm har jobbet med De Bergenske i over 10 år. Men hvordan fikk Eero & co jobben med De Bergenske, og hvordan tenker et arkitektfirma når de skal bygge et nytt og moderne hotell, samtidig som historie og bærekraft skal ivaretas? Svaret er spennende, men først må vi innom hvordan tilfeldighetene gjorde at svenskene ble et anerkjent arkitektfirma.
Eero har prosjekter over hele verden. Fra Italia til Japan, til Sør-Amerika, og ikke minst i Skandinavia. Dette har han og arkitektkontoret holdt på med i over 30 år, noe tilfeldig.
– Jeg trodde jeg skulle jobbe med musikk og teater, jeg skulle bli scenograf. Men så tenkte jeg at jeg måtte ha en jobb å falle tilbake til, arkitekthøgskolen hørtes ut som et lurt valg.
Og det var under studiene Eero traff kameratene Ola Rune og Mårten Claesson. Sammen bestemte de seg for å delta på en arkitektkonkurranse, som de vant.
– Og for å få premiepengene måtte vi opprette et selskap. Det ble Claesson Koivisto Rune.
Siden da har de vært med på å bygge hoteller, restauranter og private boliger verden over.
Arkitekt Eero Koivisto, Foto: Jonas Anhede
– Det som er trendy er utrendy i morgen. Vi har hele tiden tenkt langsiktig, forteller Eero.
Arkitekten og designeren sier at han i hele sin karriere har vært opptatt av dette.
– Når jeg underviser pleier jeg å dra opp et bilde fra et museum i Tyskland. Det er et stort glasskap fylt med vaser. De er enkle i gule, rød og grønne farger. Så spør jeg elevene - når kommer disse vasene fra? Alle gjetter at de er skandinaviske fra 50-60 tallet. Overraskelsen er stor når jeg forteller at vasene er fra det Kinesiske Dynastiet – over 2000 år gamle.
Poenget til Koivisto er at kvalitet og det klassiske går hånd i hånd, også med arkitektur og design. Dette har vært viktig for arbeidet med Skostredet Hotel. Bergens nye fjemstjernes tilskudd representerer på mange måter det nye hotellet, slik hotell skal se ut i fremtiden. Det skal vare.
Tradisjonelt sett så har store hotellkjeder bygget for å bytte ut. Eero kan se umiddelbart når han kommer inn i en hotellresepsjon hvilke valg som er tatt.
– Det er billige materialer og løsninger som de skal rive om noen år, før de bygger noe nytt. Alt ser ofte også veldig likt ut, ingenting skiller det hotellet fra det neste.
Koivisto er glad i ulikheter, og mener at det gjør hotellene mer interessante når de har egenart. Og akkurat dette er De Bergenske gode på.
Mye av lyset i hotellet er indirekte, noe som gjør omgivelsene mykere og mer behagelige.
De Bergenske og Claesson Koivisto Rune har jobbet sammen i over 10 år, et samarbeid som startet litt tilfeldig.
– Det hele begynte med at Kjetil Smørås (hotelldirektør i De Bergenske) og hans mor spurte oss om vi ville være med i konkurransen om et hotell i Bergen. Vi vant den, men det var et langt og komplisert prosjekt. Da det skulle bygges, ble finansieringen et problem og arbeidet stoppet opp. Men vi holdt tett kontakt og har alltid vært venner.
Siden da har Koivisto og teamet jobbet på flere prosjekter med Kjetil og De Bergenske.
Arbeidet med Skostredet begynte i 2020.
– Kjetil ringte meg da Covid-pandeminen stod på og sa han hadde fått tilbud om et bygg, og han spurte meg hva jeg syntes – kan dette bli et hotell?, forteller Eero.
Kjetil og Eero satte seg ned og begynte å diskutere hva et hotell er etter pandemien.
– Vi diskuterte hvordan folk jobber hjemmefra og hvordan dette påvirker behovene til et hotell, hvordan kunne vi treffe de nye ønskene? Da vi jobbet med Bergen Børs Hotel, ønsket vi å bevare sjarmen til den gamle bygningen. Men denne gangen, med det nye prosjektet, var det snakk om et nybygg. Personlig er jeg ikke så glad i å gjøre nybygg til gamle bygg. Vi ønsket å skape et moderne hotell som integrerte godt med byen.
De Bergenske og Claesson Koivisto Rune kom stadig tilbake til det naturlige og nordiske.
I lokalene er det masse grønt og fine vekster, der fargene komplimenterer hverandre.
– Vi ønsket å bruke naturlige materialer for å skape en intim atmosfære for gjestene, forteller Eero.
Målet var å være moderne, men på en nordisk måte.
– Vi stilte oss spørsmålet: Hva er det som er bra med Norden? Hva gjør Norden unikt? Vi hadde mange samtaler om å få hotellet til å føles skandinavisk, vennlig og nært naturen. Vi ønsket ingen plast, bare ekte materialer som tre, skinn, planter og stein.
På Skostredet vil du som gjest se masse grønt og fine vekster, der fargene komplimenterer hverandre.
- Eero KoivistoVi stilte oss spørsmålet: Hva er det som er bra med Norden? Hva gjør Norden unikt? Vi hadde mange samtaler om å få hotellet til å føles skandinavisk, vennlig og nært naturen. Vi ønsket ingen plast, bare ekte materialer som tre, skinn, planter og stein.
– Lyset spiller en superviktig rolle. Vi samarbeider med en fantastisk lysdesigner - en scenograf som eier sitt fag. Hun er utrolig dyktig, og vi sitter ofte sammen med henne for å skape den rette atmosfæren.
Eero forteller at mye av lyset i hotellet er indirekte, noe som gjør omgivelsene mykere og mer behagelige. I alle hotellrommene er veggene helt kledd med tre, og bak disse skjuler det seg indirekte belysning.
– Vi bruker en veldig høy lystemperatur, nesten som levende lys, for å skape en behagelig stemning.
Uansett hvilken farge som ble valgt til vegger, gulv eller møblement skulle det naturlige komme frem, for eksempel skal alltid trestrukturen skinne igjennom malingen, og tekstilene skal føles ekte.
De Bergenske er også veldig opptatt av å være bærekraftige, og tenke på fremtiden. Blant annet har de valgt jordvarme, da det er mer energieffektivt og miljøvennlig.
På baksiden av hotellet skapes det en oase som skal nytes av hotellets gjester, og alle andre som søker nordisk natur.
– På baksiden var det tidligere en parkeringsplass. Kvartalet eies av en og samme person, så vi foreslo å fjerne parkeringen helt, og heldigvis var alle husene og fortetningene med på dette.
Den svenske arkitekten forteller videre at den nordiske oasen skal være ekte nordisk villmark, rå natur – midt i Bergen sentrum.
5-stjerners hotellet Skostredet Hotel åpnet juni 2024.
Skostredet Hotel skal være mer enn et hotell. Her er det blomsterhandel og sushirestaurant, en nordisk naturhage og, på sikt, et deilig spa.
–Da vi begynte med Skostredet tenkte vi at det hadde vært spennende å jobbe med symboler. Mennesker fungerer sånn at de leser et symbol, også ser de sin egen definisjon av det. Vi vil skape en relasjon mellom gjestene og symbolene, forteller den prisbelønte arkitekten.
Eero forteller at treet er selve symbolet på hotellet. Det er det eldste i verden som vokser, eldre enn menneskeliv. Hotellet skal vare i generasjoner. Fisken skal symbolisere sushirestauranten, men er også en henvisning til havet.
– Bladet representerer parken, vekster på alle rom, og den blå sirkelen er det framtidige spaet og, ikke minst, Bergen, avslutter han med.
Treet er et av flere symboler som representerer Skostredet Hotel.