Aktuelt

Borgerlig eller kirkelig konfirmasjon – hva er egentlig forskjellen?

Det er mange valg som skal tas før den store dagen, men det aller største valget er det konfirmanten selv som må ta. Kirkelig eller borgerlig konfirmasjon?

Konfirmasjonslokaler, borddekking, koldtbord, buffé og konfirmasjonskake. Skal det feires konfirmasjon i familien? Da vet du garantert at det er mye som skal planlegges. Bunad skal broderes, gaver skal kjøpes og invitasjonskort skal sendes ut.

Men først må det virkelig store spørsmålet besvares: Skal konfirmanten velge kirkelig eller humanistisk konfirmasjon?

Hva er konfirmasjon?

Fra gammelt av er konfirmasjon et kristent ritual som markerer overgangen fra barn til voksen. Ordet konfirmasjon betyr bekreftelse, og i kirkelig sammenheng er det en bekreftelse på dåpen. Du må altså være døpt i kirken for å kunne konfirmere deg kirkelig.

I Norge ble konfirmasjonen innført i 1736, og faktisk var konfirmasjon lovfestet helt fram til 1912. Visste du at hvis du ikke var konfirmert, fikk du heller ikke gifte deg?

I dag blir man naturligvis ikke sett på som voksen selv om man konfirmerer seg, og heldigvis er det heller ikke et krav å være konfirmert for å kunne gifte seg.

Se vår side om konfirmasjon her - og finn selskapslokalet som passer dere

  • Selskapslokale på Grand Bergen dekket opp til storfamilien

  • Konfirmasjon, 17.mai eller jubileum? De Bergenske tilrettelegger med både planleggingen, lokalet og maten

  • Vi har borddekkingen og servicen som konfrimasjonsdagen fortjener

De ulike typene konfirmasjon

Selv om skikken opprinnelig stammer fra kristendommen, finnes det et godt alternativ for dem som ikke ønsker tilknytning til Den norske kirke.

Kirkelig konfirmasjon

Konfirmasjon i Den norske kirke har tradisjonelt vært den mest vanlige og lenge den eneste måten å konfirmere seg på. I dag velger omtrent 48 prosent av alle femtenåringer å konfirmere seg i kirken.

Konfirmasjonstiden i kirken varer i seks til åtte måneder og inkluderer undervisning om Gud, Jesus og Bibelen, men også mer generelle temaer som vennskap, menneskeverd og rettferdighet. Ofte kombineres undervisningen med at konfirmantene drar på konfirmasjonsleir. På selve konfirmasjonsdagen har konfirmanten på seg en hvit kappe, som er en forlengelse av den hvite dåpskjolen.

Borgerlig konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon er et alternativ for ungdom som ikke ønsker å konfirmere seg kristelig, men som likevel vil markere en viktig tid i livet. Humanistisk konfirmasjon ble tidligere kalt borgerlig konfirmasjon.

Humanistisk konfirmasjon arrangeres av Human-Etisk Forbund, og kom til Norge i 1951.

Kurset fokuserer på livssyn og etikk, og avsluttes, i likhet med kirkelig konfirmasjon, med en høytidelig seremoni. Seremonien følges ofte, som ved kirkelig konfirmasjon, av en feiring av konfirmanten sammen med nærmeste familie, slekt og venner.

Grand Hotel Terminus har grønn hage like utenfor selskapslokalene

Stor eller liten – konfirmasjonsfeiring i Bergen

Hvilken feiring konfirmanten har etter seremonien, er ofte lik uansett om du velger kirkelig eller humanistisk konfirmasjon. Felles for de fleste konfirmanter er ønsket om flotte selskapslokaler, bordkort, buffé eller koldtbord.

Uansett hvordan du velger å konfirmere deg, har De Bergenske lokalene for både intime familiesamlinger og større selskap hvor hele slekten samles rundt bordet. De Bergenske skaper rammene for de gode samtalene og minnene som konfirmanten tar med seg inn i voksenlivet. Hos oss er konfirmanten velkommen, uansett hvilken type konfirmasjon som velges.

Klassisk konfirmasjon

Her er selskapslokalene for dere som ønsker de klassiske feiringene. De rike, historiske omgivelsene i lokalene gir en varm og innbydende atmosfære, mens de hvite dukene og det gode lyset bidrar til en elegant setting for minnerike samlinger med familie og venner.

De store selskapene

Grand Bergen

Grand Bergen har festlokaler for mindre samlinger, og flere hundre gjester. Her opplever dere en atmosfære som gir hygge, glede og inspirasjon. Lokalene ligger rett ved Festplassen og Torgallmenningen i Bergen.

Frescohallen

Frescohallens høye tak ble malt av Axel Revold i 1921-23 med motiver knyttet til Bergens forretningsliv. Her samles dere i prisvinnende og historiske omgivelser, samtidig som dere får en pulserende atmosfære på den store dagen.

Kontakt: +47 41 38 31 00

Urban & uformell konfirmasjon

Her finner dere selskapslokalene for en avslappet og uformell konfirmasjon, perfekt for dere som ønsker en hyggelig og laid-back feiring. Her kan både ungdommens vennegjeng og familien samles til en dag fylt med latter og gode samtaler. Lokalene er moderne, sentralt plassert i Bergen, og gir en lun atmosfære som inviterer til en minnerik feiring i en rolig og god stemning.

Få mer inspirasjon her

Mat og drikke

Wagyu, tomahawk og entrecôte: Dette er de ulike bifftypene

Her er den store guiden til grillmat og biff som du kan briljere med neste gang du skal på restaurant.

Mat og drikke

Beste hotellfrokost: – Her er frokosten så god at du vil bli til lunsj

De Bergenske har skyhøye krav til dagens første måltid, og frokosten er alltid inkludert i prisen.

Mat og drikke

Sushikokken som ble bergtatt av Bergen

Sergey Pak skulle bare være et halvt år i Bergen for å besøke broren. Nå har stjernekokken bodd 13 år i Norge.

Mat og drikke

De beste restaurantene i Bergen sentrum

Hvor spiser du Bergens beste sushi, tapas som i Spania eller kortreist og lokal sjømat? Her er restaurantlista du trenger.

Mat og drikke

Nyoppusset restaurant: – Vi skal fremelske Wesselstuen

Da interiørdesigneren fikk oppdraget med å fornye hele Bergens Wesselstuen, var han ydmyk og stolt.