Mat og drikke

Vin til biffen – dette er ekspertens beste tips

Vi hjelper deg med å finne den perfekte vinen til entrecôte og filet mignon – og visste du at hvitvin også kan være et utmerket valg til biff?

Alessio Buraglia ble født i den sjarmerende byen Pagani, som ligger i Salerno-provinsen i Sør-Italia, og er nå bosatt i kystbyen Bergen. Buraglia jobber som sommelier på Engen Steakhouse, og har alltid hatt en lidenskap for gjestfrihet på tvers av landegrenser.

– Min karriere strekker seg over store deler av Europa. Jeg har jobbet i Sveits, England og Tyskland før jeg kom til Norge, hvor jeg har bodd og jobbet de siste fem årene, forteller han.

Buraglia har en grad i språk og hotell- og restaurant, samt sertifiseringer som WSET Level 3, opplæring fra Campari Academy og HACCP-sertifisering. WSET (Wine & Spirit Education Trust) Level 3 er en sertifisering for vinfagfolk. Sertifiseringen viser en dyp forståelse av vinproduksjon, vinregioner, druesorter og smaksteknikker.

Disse kvalifikasjonene har bidratt til Buraglias filosofi om en av de mest intrikate aspektene ved fine dining: nemlig vinparing.

Portrett av kokk Adam Bjerck som holder ett glass rødvin på Engen Steakhouse

Kokk Adam Bjerck på Engen Steakhouse

Filosofi bak perfekte vinparinger

Vinparing er både en kunst og en vitenskap. Selv om noen prinsipper er ufravikelige, er det viktig å forstå nyansene i gjestens preferanser og retten som serveres.

– Min første regel er å lytte til gjesten. Deres preferanser styrer det første valget, men jeg prøver alltid å tilby dem noe nytt – en smakserfaring de kanskje ikke har vurdert før, sier han.

Book bord på Engen Steakhouse her

Vin til entrecôte

Nøkkelen til en vellykket paring ligger i å balansere smakene i vinen og retten. Jo mer fett kjøttet inneholder, desto høyere syre trengs i vinen for å skjære gjennom kjøttet.

Buraglia forteller oss at for fete kjøttstykker som entrecôte eller Iberico, så er viner med balansert syre ideelle. Mørere kjøtt krever viner med struktur, kropp, tanniner og krydrede noter.

– For en filet mignon anbefaler jeg en fyldig, eiket Chardonnay fra Bourgogne eller California, eller en Syrah fra Côtes du Rhône. En rib-eye, derimot, passer perfekt med en dyp Barolo, en Bordeaux-blanding eller en livlig Malbec fra Sør-Amerika, sier han.

Marmorert, fett kjøtt med myk tekstur krever viner som er komplekse, med velbalansert syre og tanniner. Disse vinene skal utfylle kjøttet, uten å overdøve det.

– Viner som ikke er eiket, med moderate tanniner og balansert syre, er ofte allsidige valg og passer til en rekke retter, sier Buraglia.

Buraglia sier at paring handler om å finne harmoni:

– Prøv alltid å matche hver eneste aroma perfekt. Hvis en vin passer bedre med en bestemt aroma, kan det være at du bør vurdere en uvanlig vinparing. Å matche spesifikke aromaer og smaker kan føre til uventede og spennende kombinasjoner, sier han.

Avliver myten om hvitvin og biff

Buraglias mål er alltid å gjøre gjesten fornøyd.

– Selv om de helst vil ha hvitvin!

I motsetning til hva mange tror, kan hvitvin passe godt til biff. Nøkkelen ligger i å velge fyldige, eikede hvitviner med kompleksitet og balanse.

– For eksempel kan Chardonnays fra Sicilia, California Central Coast, Sonoma, Oregon eller Bourgogne holde seg godt til mange kjøttretter, sier Buraglia.

Å bygge tillit gjennom ekspertise

En vellykket matopplevelse avhenger av tillit.

– Gjestene må føle seg trygge på anbefalingene fra servitøren og restaurantteamet. Dette betyr også at hvert teammedlem må ha en dyp forståelse av vinene de serverer og deres ideelle paringer. Dette forbedrer gjestens totalopplevelse, sier Buraglia.

Lyst til å nyte biff og vin hos oss? Book bord på Engen Restaurant her

Rødvin og hvitvin til biff:

  • Entrecôte: Malbec, Syrah, ung Bordeaux

  • Filet mignon: Eiket Chardonnay, Syrah fra Côtes du Rhône

  • Rib-eye: Barolo, Bordeaux-blanding, Malbec

  • Hvitvin-alternativ: Eiket Chardonnay fra Bourgogne eller California

Inspirasjon

Mat og drikke

Bergens mest klassiske julebord og juletallerken

Vil du ha julestemning akkkurat som hjemme i din egen stue? Men slippe forberedelser, og komme til dekket bord, klassisk juletallerken og god plass til alle du vil invitere? Da er Grand Hotel Terminus et suverent valg.

Mat og drikke

Fresco Saturday Live: Bergens råeste brunsj

Leter du etter gode restauranter i Bergen med spennende lunsjkonsepter? Da bør du ikke gå glipp av Fresco Saturday Live i Frescohallen. Dette er brunsj, livemusikk og fest – midt på lyse dagen!

Mat og drikke

Omakase by Sergey Pak er nominert til årets beste restaurant

Subjekt kårer årets beste restauranter, og Omakase by Sergey Pak er nominert til «Årets mat og drikke».

Mat og drikke

Julebord på Wesselstuen: – Her får du Bergens beste pinnekjøtt

Wesselstuen byr på julebord i nye omgivelser – med både lutefisk, pinnekjøtt og riskrem på menyen.

Mat og drikke

Julebuffet i Bergen sentrum

De Bergenske de ideelle selskapslokalene som setter den perfekte rammen for din julefeiring.

Mat og drikke

Julebord i Bergen – nyt julematen i verdens vakreste rom

Uansett om julematen for deg er pinnekjøtt, ribbe, persetorsk eller lutefisk, her får du guiden til de beste julebordopplevelsene i Bergen.